Direktlänk till inlägg 9 april 2011

Månadens gård i april

Av Linda Lasson - 9 april 2011 12:31

Månadens gård i april är Valne gård som ligger vid vägen mellan Nälden och Alsen  i Krokoms kommun. En ovanlig gård eftersom den har två flyglar som båda är klädda med kalkbruk vilket är ovanligt i Jämtland där de flesta hus är av trä.


 

Allé vägen upp mot gården


En av de första noteringarna om gården är då Häradsdomaren Montelius i Alsen köper gården till sin son. De dör båda samma år och förmyndaren säljer gården till Lars Larsson från Tullus i Nässkott år 1845. Denne Larsson började bygga upp gården ungefär som den ser ut idag. Han hade tidigare byggt hus på sin släktgård i Tullus i gjuthusmetoden så han fortsatte med det när han kom till Valne gård. Båda flyglarna och ladugården som står kvar och är byggda i den tekniken.

   Mangårdshuset


Den västra flygeln. ladugården och bastun började byggas runt 1850, och den andra flygeln blev klar ca 5 år senare. Mangårdshuset byggdes runt 1860. Innan dess hade mangårdshuset stått mer vid den gamla ladan, men det huset revs och man byggde de tre husen på den nya platsen eftersom det fanns en bra berggrund för husen att stå på.

Bastun som han lät bygga är i två våningar där man i den nedre delen rökte kött och den övre för att torka korn.


              Bastun liggandes på en åker för brandfarans skull


1861 gav han bort gården till Olof Olsson, eftersom han och frun Brita inte hade fått några barn. De skrev  på ett födorådskontrakt vilket innebar att de skulle få bo kvar på gården tills de dog och bli försörjda under tiden.


  

En av flyglarna


Men Lars Larsson dog kort därpå och hans fru gifte om sig 1876, men kom tillbaka som änka för andra gången 1902.  Britta kom att leva tillsammans med sin syster i en av flyglarna fram till sin död 1921, då hon var runt 90 år. Hon överlevde Lars med 70 år!

Olof Olsson som nu tagit över gården kom från Tomte och han fortsatte bygga upp gården. Ett av hans barn sonen Nils Olsson (en till bild här)tog över gården 1888 och han startade ett mejeri på Valne gård och bildade ett kooperativ med de andra bönderna, samtidigt som han skötte om tre andra mejerier. Mejeriet på Valne existerade mellan 1906-75.

Nils Olsson fick inte heller några barn utan sålde gården 1920 till Olle Lindström, som var agronom och hade arbetat på gården sedan 1919.

Olle Lindström dog 1961 och hans son Bengt Lindström tog över driften och byggde upp en köttbesättning.

Mangårdshuset har inte förändrats så mycket sedan det byggdes förutom att man byggde på en altan 1920 och att man 1945 sprängde ut en källare under huset. På mitten av 1930- talet användes huset som pensionat, men man fick sluta med det eftersom man behövde alla boningshus till den stora stab av tjänstefolk man hade.

Vid mitt besök var gården fortfarande i bruk och hade en köttbesättning. Släkten efter Olle Lindström äger fortfarande gården.

Alla bilder som finns med som extramaterial i inlägget är från Jamtlis bildarkiv. var väldigt roligt att hitta dessa bilder från hur gården, mejeriet och personerna som har bott där har sett ut.

Hittade också bildbevis att ett skrädderi har funnits på gården under Bengt Lindströms tid. Det var Nils Olssons bror Kristoffer Olsson som hade det.





  




     

  


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Lasson - 21 december 2011 16:05

Har tröttnat lite på denna bloggen eftersom det den visar så mycket reklam som jag inte har godkänt så jag har börjat blogga på Blogspot istället. (Eller att den visar så mycket av vad andra skriver på sina bloggar. De bloggar jag vill länka till är ...

Av Linda Lasson - 20 december 2011 15:53

En liten sparktur med vovven är alltid kul speciellt när det är nyplogat (äntligen) och det går undan i backarna. Vi var ute för att hämta lite granris tille en speciell litet projekt. Tur att det har blåst så mycket så att man kan ta från grena...

Av Linda Lasson - 20 december 2011 15:19

      Efter en underbar mysig morgon, så bestämde vi oss i veckan att öppna lite paket nu när jag hade min mamma på besök och hon hade ju haft med sig lite klappar till killarna      Två förväntansfulla killar- Åke och Sven som undrar om vi...

Av Linda Lasson - 19 december 2011 08:41

Det har kommit ca en halv decimeter snö och det blev så fint ute, med alla vita träd och lamporna som lyser ute under snön.             Det har även blivit väldigt bra sparkföre runt den längre rundan jag gör med hunden. Runt där ...

Av Linda Lasson - 17 december 2011 20:32

Fasst det hela börjar med att han väntar på sin tur vid vattenskålen. Det blir altid kö när Fozzy håller på. Dert tar en stund innan han blir nöjd.       Nu blev det ätligen Åkes tur, men han ser mer ut som ett litet får här.     Fär...

Presentation


VÄLKOMMEN TILL OSS!

Textiltarv att vårda

  

Min mormorsmormor, mamma, mormor och mormorsmor. 

Hemslöjd

  

Fozzy Bear, 4 år

               

Bengt, 4 år

                  

 

Åke, bror till Bengt

                   

Sven, 2 år

                 

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
<<< April 2011 >>>

Till minne av Simba

  Simba           

Hemligheten

        

"Lycka är att varje dag ägna sig åt någonting man älskar, även om det bara är 2 minuter."

"Skogstokig"

  

"Trädkramare"

  

Lillån vintern 09/10

    

Gussjön

 

Översättning

Länkar

Köket

    

Hallen

    

 

Vit julstjärna

    

Sovrummet

    

Ute

       

Senaste inläggen

Väder

Väder Bölen

Kategorier

Ingrid Sjöstrand

    

"Du som tycker att dagarna går och livet flyr.

Ta dig samman och gör något onyttigt."

 

Arkiv

Vänskap

 

Bengt och Åke

 

Sven

  

Månfaser

CURRENT MOON

RSS

Besöksstatistik

Tack för ditt besök!

              Välkommen tillbaka!


Ovido - Quiz & Flashcards