Direktlänk till inlägg 3 mars 2011

Månadens hus i mars

Av Linda Lasson - 3 mars 2011 13:00

  

              (Bilder tagna efter papperskopior)


Månadens hus i mars är Oppgården som ligger på en liten kulle vid gamla landsvägen i Ocke mellan Mattmar och Mörsil i Åre kommun.

Ett helt fantastiskt hus som var helt underbart att se och lite ovanligt pga dess längd. ca 100 meter. 

Ägaren berättade detta om gården för mig:

Själva Mangårdshuset är en länga med två hus som är sammanbyggda och det började byggas någon gång under 1590 -talet. 1779 byggdes flyglarna av

Johan Johansson. Det är byggt på detta vis eftersom det skulle rymma tre generationer och det tjänstefolk man hade, så man ville bygga ett hus där alla fick plats istället för tre stycken olika.



  


En del av huset kallas Ocklind vinden efter Anders Ocklind som var Östersunds första präst. Han blev stadspredikant 1821. Anders var bror till Olof Johansson som då ägde gården. Efternamnet bytte han eftersom han inte fick heta Johansson på prästutbildningen.


 


I slutet av 1800 talet användes Magårdshuset till att husera de luftgäster som kom till området. Ocke var den först orten i Jämtland att ta emot dessa nya besökare. Även två av granngårdarna tog emot dessa gäster som framförallt bestod av en organisation av lärarinnor som kom för att  vila upp sig.

En av gårdarna har kvar den liggare som gästerna skrev in sig i.


Manngårdshuset började renoveras på 1960-talet och till en början var Riksantikvarieämbetet inblandade men de drog sig ur och huset blev aldrig då K-märkt. i samband med renoveringen så revs de två verandorna och man byggde upp två nya efter ritningar på de gamla. Man renoverade också de 30 tal fönstrena från 1700 talet. Vi dessa renoveringar upptäckte man att huset en gång i tiden varit ockragult.


 

Akvarellmålning av Mangårdshuset. Linda Lasson c/o


Ägarna slutade bo i Mangårdshuset på 1950 talet och använder nu huset som sommarbostad och för surströmmingsfester. Man har dock bevarat mycket av den ursrungliga inredningen, som består av en mängd små och stora rum med orginaltapeter och möbler bevarade.

Man har också bevarat dagböcker från 1886 och även enstaka från tidigare år. Det finns även kvar brev och dokument från nästan 14 generationer tillbaka.

Bl a ett dokument från en säljresa som gjordes till Sala i mitten av 1800- talet, för att sälja gårdens messmör, get- och harskin mm. I dokumenetet har man även  även skrivit punkt för punkt vad man köpte under vägen dit och för hur mycket man sålde för.

På gården finns det även kvar 2 härbren från tiden då Mangårdshuset byggdes och även en smedja. Den gamla ladan revs 1974-75 eftersom den inte gick att rädda, men en ny finns på samma plats.

På gården finns även 2 tvåvånings flygelhus (det ena syns på en av bilderna) som ägarna nu använder som bostadshus. De är målade på samma vis som Mangårdshuset. Ett av dess hus byggdes under 1800- talet, även det andra men det fick  fick rivas 1965 och byggas upp igen på samma plats.

Min kommmentar: Det här var ett helt ortoligt hus att se och besöka. Att gå runt i det var som att flyttas tillbaka i flera decennier. Kul att se ett sådant hus så bevarat och omhändertaget av sina ägare. En kul kuriosa var de trösklarna som fanns mellan rummen (och som jag snubblade över hela tiden jag var där) som var undefär 35-40 cm höga . Antagligen gjordes de så för dragets skulle eller för att hindra skadedjuren. Vem vet.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Lasson - 21 december 2011 16:05

Har tröttnat lite på denna bloggen eftersom det den visar så mycket reklam som jag inte har godkänt så jag har börjat blogga på Blogspot istället. (Eller att den visar så mycket av vad andra skriver på sina bloggar. De bloggar jag vill länka till är ...

Av Linda Lasson - 20 december 2011 15:53

En liten sparktur med vovven är alltid kul speciellt när det är nyplogat (äntligen) och det går undan i backarna. Vi var ute för att hämta lite granris tille en speciell litet projekt. Tur att det har blåst så mycket så att man kan ta från grena...

Av Linda Lasson - 20 december 2011 15:19

      Efter en underbar mysig morgon, så bestämde vi oss i veckan att öppna lite paket nu när jag hade min mamma på besök och hon hade ju haft med sig lite klappar till killarna      Två förväntansfulla killar- Åke och Sven som undrar om vi...

Av Linda Lasson - 19 december 2011 08:41

Det har kommit ca en halv decimeter snö och det blev så fint ute, med alla vita träd och lamporna som lyser ute under snön.             Det har även blivit väldigt bra sparkföre runt den längre rundan jag gör med hunden. Runt där ...

Av Linda Lasson - 17 december 2011 20:32

Fasst det hela börjar med att han väntar på sin tur vid vattenskålen. Det blir altid kö när Fozzy håller på. Dert tar en stund innan han blir nöjd.       Nu blev det ätligen Åkes tur, men han ser mer ut som ett litet får här.     Fär...

Presentation


VÄLKOMMEN TILL OSS!

Textiltarv att vårda

  

Min mormorsmormor, mamma, mormor och mormorsmor. 

Hemslöjd

  

Fozzy Bear, 4 år

               

Bengt, 4 år

                  

 

Åke, bror till Bengt

                   

Sven, 2 år

                 

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Till minne av Simba

  Simba           

Hemligheten

        

"Lycka är att varje dag ägna sig åt någonting man älskar, även om det bara är 2 minuter."

"Skogstokig"

  

"Trädkramare"

  

Lillån vintern 09/10

    

Gussjön

 

Översättning

Länkar

Köket

    

Hallen

    

 

Vit julstjärna

    

Sovrummet

    

Ute

       

Senaste inläggen

Väder

Väder Bölen

Kategorier

Ingrid Sjöstrand

    

"Du som tycker att dagarna går och livet flyr.

Ta dig samman och gör något onyttigt."

 

Arkiv

Vänskap

 

Bengt och Åke

 

Sven

  

Månfaser

CURRENT MOON

RSS

Besöksstatistik

Tack för ditt besök!

              Välkommen tillbaka!


Ovido - Quiz & Flashcards